Pumpkin pie za pár minut!

Tradiční USA Dýňový koláč

Dýňový koláč je dnes jedním z nejslavnějších pokrmů, které si spojujeme s americkým podzimem, zejména s oslavami Halloweenu a Díkůvzdání.🎃

JAK JE NA TOM TA HISTORIE?
První verze dýňového koláče sahají až do koloniální éry v 17. století. Dýně byla tehdy oblíbenou potravinou, protože se snadno pěstovala v Novém světě a byla výživná. Nicméně, první verze koláče byla dost odlišná od té, kterou známe dnes. Kolonisté údajně vydlabali dýni, naplnili ji mlékem, medem a kořením, a pak ji upekli v ohni – což je daleko od klasického dnešního receptu na koláč s krustou a dýňovou náplní.🍁

VĚDELI JSTE, ŽE...
Pokud patříte mezi skalní fanoušky seriálu Teorie velkého třesku, určitě si vzpomínáte na legendární scénu, kdy se Elon Musk dělí o kus dýňového koláče s Howardem Wolowitzem - "Ochutnat dýňový koláč v armádě spásy s Elonem Muskem, to si piš že si dám kousek koláče!" 👨‍🔬

ZAJÍMAVOSTI

1. První recept na dýňový koláč, jak ho známe dnes, se objevil v kuchařce American Cookery od Amelie Simmons v roce 1796

2. Dýňový koláč se stal symbolem bohaté sklizně a hojnosti.

3. Největší dýňový koláč na světě byl upečen v roce 2010 v Ohaiu, USA. Tento koláč vážil přes 1500 kg a měřil téměř 2,5 metru! Byl připraven z více než 400 plechovek dýňového pyré.

4. Před kolonizací Ameriky byla dýně neznámá v Evropě. Poté, co byla dovezena z Nového světa, získala na popularitě a dýňový koláč se postupně rozšířil i do Evropy.

Co na koláč potřebuješ?
TAK SE NA TO VRHNEM!

INGREDIENCE SEŽENEŠ PRÁVĚ U NÁS!..TEDA AŽ NA TY VAJÍČKA

Krok 1

Shromážděte všechny ingredience a předehřejte troubu na 220 °C.

Krok 2

Připravte náplň: V míse smíchejte dýňové pyré, kondenzované mléko, 2 vajíčka a koření na dýňový koláč. Šlehejte, dokud nevznikne hladká směs.

Krok 3

Nalijte směs do připraveného korpusu a pečte v předehřáté troubě 15 minut.

Krok 4
  • Snižte teplotu na 175 °C a pečte asi 45-50 minut, dokud střed nebude pevný. Pro ověření zasuňte špejli do středu koláče – pokud vyjde čistá, koláč je hotový.
  • Nechte vychladnout: Po upečení nechte koláč vychladnout, aby náplň zatuhla.
Krok 5

Dobrou chuť!

Sdílejte s námi Vaše výtvory na sociálních sítích!
Hledání
Přihlášení zavřít

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.